Asiakaslausuntoja

Asiakkaiden ja asiakaspariskuntien lausuntoja 2008, joilla he halusivat tukea Sinikan oppipoika-kisällihanketta harvinaisten taidekäsityöläistaitojen siirtämiseksi.

 

Vuonna 1994, jolloin remontoimme kodiksemme Säyneisen vanhaa hirsirunkoista koulua (vuodelta 1896), tuntui itsestään selvältä pyytää apuun taiteilija Häyristä. Lähes kaikki valaisimet kodissamme ovat hänen käsistään lähteneitä: jokainen valaisin on ”istutettu ” ja suunniteltu ympäristöönsä sopiviksi. Poikkeuksetta valaisimet ovat ihastelun kohteita riippumatta näkijästä. Meille luonnonmateraalia olevan valaisimen valo tuo arkeen juhlahetken. Tapanamme on myös työmatkoilla liikkuessamme kotimaassa ja muuallakin tutustua käsityötaiteen tarjontaan. Häyrisen työt  poikkeavat edukseen muista – Häyrinen on oman tiensä kulkija;  hänellä on jatkuvasti uusia ideoita ja innovaatioita, joita hänen tulisi päästä toteuttamaan. Siksi toivomme, että kyseessä oleva koulutusprosessi saisi kaiken mahdollisen tuen. Se mahdollistaisi  nuorille ammattilaisille arvokasta oppia  sekä toisaalta  antaisi Häyriselle  tarvittavaa aikaa kehitellä uutta.

laulajatar ja pianotaiteilija, Säyneinen   www.finnconcert.fi    www.fcrecords.fi


Olen 60-luvulta lähtien ollut tekemisissä julkisten tilojen ja myös kotien sisätilojen suunnittelussa.  Menneet vuosikymmenet olivat henkisesti kuivakiskoisia. Esimerkiksi sisustus- ja valaisin-tuotteet olivat kaavamaisia ja niukkailmeisiä. Sinikka Häyrisen keramiikkavalaisimet ovat niitä tuotteita, jotka tuovat interiöörisuunnitteluun uutta henkevyyttä ja rikkautta. Mielestäni Sinikka Häyrisen esille tuoma ajatus lisätä taiteellisesti arvostettujen kauniitten keramiikkavalaisinten tuotantoa sopii nykypäivään erittäin hyvin. Perinteeseen liittyvää monipuolista sisustustuotantoa tarvitaan. Sinikka on ilmaissut selkeästi osan niistä pulmista, joita taidekäsityössä on ratkaistavana. Keraamikko ei voi tuottaa ”vain kahdella kädellä” korkealuokkaisia tuotteita siinä määrin kuin niitä tarvittaisiin. Ajatukset jakaa kisällikoulutuksen kaltaisesti oppia ovat mielestäni varteenotettavia merkittävän pohjois-karjalaisen tuotannon synnyttämisen kannalta.

arkkitehti, Juuka, Oulussa elämäntyönsä tehnyt

Talomme on rakennettu 1900-luvun vaihteessa ja olemme halunneet entisöidä talon ja koko tonttimme miljöön vanhaa perinnettä kunnioittaen ja Museoviraston ohjeiden mukaisesti. Emme löytäneet kaikkia taloomme sopivia valaisimia nykyisiltä valaisinmarkkinoilta. Ihastuimme ainutlaatuiseen valaisintuotantoonne. Valaisimenne luovat nyt kotiimme pehmeää valoa ja ovat jo itsessään taideteoksia. Toivomme, että Suomessa säilyy tulevinakin vuosina näin kauniin valaisintuotannon osaaminen ja saamme nähdä myös mahdolliset uudet valaisin ja suihkulähdemallit. 

pankinjohtaja ja kiinteistösihteeri, Pirkkala

Sinikka Häyrisen keraamiset valaisimet sopivat erittäin hyvin vanhojen kalusteiden kanssa sisustustyyliin vanhalla puutaloalueella sijaitsevassa kodissamme , jossa huonekorkeus on 3 m. Ne luovat tunnelmallisen valon tilaan, jossa  kuunnellaan musiikkia. On myös huomioitava materiaalin ekologisuus. Pidämme tärkeänä, että tällaisten valaisinten valmistus ja kehitystyö jatkuu.

agrologi, Kokkola

Sinikka Häyrisen poikkeuksellinen luova lahjakkuus ja kädentaidot tekevät hänestä varteenotettavan keramiikkataiteilijan ei vain Suomessa, vaan myös kansainvälisesti. Hänen työnsä kertovat erehtymättömän varmasta muodontajusta samalla kun niiden toteutus ilmentää tinkimätöntä suhtautumista laatuun. Taiteilijana Sinikka Häyrinen on kokeileva, rohkea ja uutta luova. Käsityöläisenä hän käyttää materiakseen valitsemaa keramiikkaa mestarin ottein. Sinikka Häyrisessä henkilöityy taiteilija ja oman alansa yrittäjä, joka uurastaa määrätietoisesti oman kotiseutunsa hyväksi hyödyntämällä ja elvyttämällä sen kulttuuriperintöä. Opettajana ja esikuvana hän on ollut siirtämässä sitä myös jälkipolville. Hänen kaltaisiaan luovia taiteilijoita ja kädentyön taitajia tulee siksi nähdäkseni rohkaista ja kannustaa. 

kirjailija, toimittaja, Lontoo

Olemme hankkineet kotiimme Sinikka Häyrisen uniikkeja keramiikkavalaisimia ja olleet niihin erittäin tyytyväisiä. Tänä päivänä ihmiset panostavat entistä enemmän sisutukseen ja sisutuksessa erityisesti spesifeihin, yksilöllisiin ratkaisuihin. Sinikka Häyrisen keramiikkavalaisimet ovat mielestämme tärkeä lisä ja karjalainen vaihtoehto valaisinmarkkinoitten suppeille valikoimille. Keraaminen kädentaito ei ole itsestään selvyys ja varsinkin Sinikka Häyrisen tuotevalikoimassa olevat tuotteet ovat erityisen ammattitaidon ja vuosia kestäneiden kokeilujen, tutkimuksen tuotekehityksen tulosta. Tällaiselle erityisosaamiselle tulee turvata jatkuvuus ja edellytykset taidon siirtämiselle.

kunnanjohtaja, Liperi

Olemme hankkineet kotiimme Sinikka Häyrisen uniikkeja keramiikkavalaisimia ja -valaisinryhmiä ja olleet niihin erittäin tyytyväisiä. Varsinkin viime vuosien korkeita huonetiloja suosiva arkkitehtuuri on haasteellista valaistussuunnittelulle. Sinikka Häyrisen keramiikkavalaisimet ovat mielestämme tärkeä lisä ja karjalainen vaihtoehto valaisinmarkkinoitten suppeille valikoimille. Toivomme, että hänelle luotaisiin mahdollisuus aputyövoiman ja työnsä jatkajien kouluttamiseen haluamallaan tavalla.

valokuvaaja ja pastori, Heinola
sivistystoimenjohtaja ja rehtori, Nurmo
hammaslääkäripariskunta,  Lapua
matkailualan yrittäjä, Asikkala
toimitusjohtaja, Jyväskylä
toimitusjohtaja, Tampere

Eivät kaikki ole kristallikruunu- tai muovilamppuihmisiä. Olisi murheellista, jos tuommoinen kehittämäsi taitaminen ei saisi jatkua - eihän missään maailmassa ole nähtävissä sinun tuotteittesi kaltaisia. Paitsi että ovat upeaa taidetta, ne ovat myös jokapäiväiseen käyttöön luotuja taide-esineitä - ehkä sitä voi elää ilman suihkulähdettä, mutta enpä ole nähnyt asumusta, jossa ei olisi lamppuja. Toisaalta ajattelen työllistävää vaikutusta... 

erityisopettaja  ja hammaslääkäri, Imatra

Työnne sopivat mielestäni mihin tahansa edustustilaan ja yksityiskotiin valon ja kauneuden tuojiksi. Olen matkustellut vuosien varrella työni ja yksityiselämäni puitteissa eri puolilla maailmaa. Työnne jäävät mieleen omaleimaisuudellaan. Toivon jatkuvuutta elämäntyöllenne ja mahdollisuutta siirtää osaamistanne eteenpäin. Olen toiminut 23 vuotta erilaisissa vastuullisissa myynnin ja markkinoinnin tehtävissä. 

aluemyyntipäällikkö, Jyväskylä, Helsinki

Olen löytänyt Sinikka Häyrisen ja hänen uniikkikeramiikkansa vuonna 1985. Valitsimme turkulaisen arkkitehdin kanssa hänen uniikkivalaisimensa päävalaisimiksi uuteen 120 paikkaiseen keloravintolaamme Saariselällä. Noista ajoista lähtien olemme käyttäneet hänen keramiikkaansa hotellimme eri ravintoloissa (2), kabineteissa (3), majoitustiloissa (39 kelomajaa) ja  maailman suurimman savusaunan kahdessa isossa puku/lepohuoneessa. Vuosien mittaan valaisimia on kertynyt kaikkiaan pari, kolme sataa. Asiakkaistamme on 98 % ulkomaalaisia ympäri maailmaa, Australiasta Amerikkaan. Sinikka Häyrisen  ja juukalaisten maine korkeatasoisina taidekäsityöläisinä tunnetaan jo laajalti kansainvälisesti. On erittäin tärkeää saada tällaisille ainutlaatuisille tuotteille lisää tekijöitä; taata työn ja työtapojen siirtyminen tulevaisuuteen uusille tekijöille ja taitajille. Se on välttämätöntä kulttuurimme säilyttämiseksi. Tämä on mielestäni mahdollista ainoastaan herättämällä henkiin vanha, hyväksi todettu KISÄLLIJÄRJESTELMÄ. Siihen taas tarvitsemme yhteiskunnan voimakasta mukaantuloa! Ja sitten MARKKINOINTIA!

hotellinjohtaja, Saariselkä  http://www.kakslauttanen.fi/en/accommodation/   http://www.santasresort.fi/

Sinikka Häyrinen on osannut tuoda esille omaa käsityökulttuuriin liittyvää osaamistaan matkailijoille niin paikan päällä Kolilla kuin markkinointitapahtumassa Pietarissa. Häyrisen työt täydentävät erinomaisesti Kolin alueen palveluja. Hänen työnsä paitsi sopivat sisustukseksi Kolin alueen loma-asuntoihin, ne ovat myös malliesimerkki paikallisesta osaamisesta ja erikoisuuksista, joita monet Kolin alueen matkailijoista hakevat. Siten ne tuottavat iloa tänne saapuville. Kolin matkailuyhdistyksen näkökulmasta Häyrisen kanssa tehty työ on rikastuttanut Kolin alueen tarjontaa matkailijoille. Toivon, että Häyrisen toiminta käsityötuotteiden kehittäjänä ja tekijänä sekä positiivisena matkailun mannekiinina jatkuu mahdollisimman pitkään. Samoin toivon, että hänen kehittelemiään tuotteita nähdään markkinoilla entistä enemmän

matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja, Koli

Muutama vuosi sitten Saariselälle valmistunut kelomajamme on saanut kiitosta sisustuksellaan, jonka kiintopisteinä ovat Sinikka Häyrisen keramiikkavalaisimet. Vieraamme ovat ihastelleet ja kyselleet niiden tekijää. Olemme ylpeitä niiden muodostamasta valosta ja värimaailmasta.  Toivomme, että hän voisi toteuttaa ystäviemmekin tulevia toiveita.                  

teollisuusneuvos, Juuka

Olen ollut aivan ihastuksissani Sinikka Häyrisen uniikista valaisimesta, joka löysi tosi ihanan paikan kodissani. Se on ilahduttanut ja ihastuttanut monia. Haluan sanoa, että tällaiset käsintehdyt taideteokset ovat vertaansa vailla ja niille löytyy aina kysyntää vaihtoehtona standardeille.

sisustusneuvoja ja kouluttaja, Helsinki

Hyvä Sinikka

Perustelet erinomaisesti omaa työtäsi ja sisäistettyä esteettistä viestiäsi, jonka haluat välittää muille. On luonnollista, että haluat työllesi jatkajan ja kannat huolta siitä, miten suurella luomisvoimalla saavutetut taiteelliset työsi voisi esineellistää sarjatuotannoksi, jota valmistaa kouluttamasi ihminen. Sinut tuntien tiedän, että itse tekisit vain uutta ja uniikkia. Keraaminen keskus-hanke oli EU projektina juukalaisten keramiikka-alan yrittäjien kouluttamista, jonka perustan sinä olit aloittanut omalla esimerkilläsi ja muiden koulutuksella. Toivon, että saat tukea jatkossakin työhösi ja jaan muiden tukijoittesi kanssa mielipiteeni taiteellisesta työstäsi ja sen merkityksestä.  

taiteen lisensiaatti, Muotoilun osasto - Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki

Sinikka Häyrisen ajatus taidekäsityön ja alan yrittäjyyden lisäämisestä Juuan alueella on mitä kannatettavin. Antaahan hän itse tulevien käsityöläisten käyttöön yrittäjäkokemuksensa lisäksi omat taidokkaat ja viehättävät mallinsa.

Perustelen esitystäni seuraavasti:

1. Eräillä taantuvilla alueilla Australiassa ja Pohjoismaissa on havaittu, että myönteisen kehityksen vauhdittamisessa ja negatiivisen kehityskierteen katkaisemisessa saattaa olla apua henkilöistä, jotka haluavat, että heidän alueensa kehittyy ja ovat valmiita tukemaan kaikkia uusia kehittämisideoita. Nämä ns. yhteisöyrittäjät ovat aloittaneet tai organisoineet kunnassaan sellaisen kehittämisprosessin, jonka seurauksena kuntalaisten identiteetti ja usko omiin mahdollisuuksiin vahvistuu ja kuntaan syntyy uutta yritystoimintaa. Kokemukset ovat olleet varsin rohkaisevia. Ruotsissa ovat tällaisesta esimerkkinä Malerås, Pilgrimstad ja Söderhamn. Maleråsin yhteisöyrittäjä Mats Jonasson sai kunnassa aikaan myönteisen taideteollisen kehityksen. Esimerkiksi Kosta Boda on nykyisin kansainvälisesti tunnettu brändi. Myös Maleråsissa valmistetut suuret, koboltinsiniset vadit ja kulhot tunnetaan laajalti. Suomessa taas Korsnäsin kunta, jonka kehitys lähti Outokumpu Oy:n kaivostoiminnan lopettamisen jälkeen myönteiseen nousuun suureksi osaksi kunnassa toimineen yhteisöyrittäjän ansiosta.. Kunnassa on kai nykyisin Suomen alhaisin työttömyysaste runsaasta pienyrittäjyydestä johtuen.  Sinikka Häyrinen on mielestäni tällainen yhteisöyrittäjä jota yhteiskunnan kannattaa tukea.

2. Mallioppiminen on yrittäjyyttä koskevissa tutkimuksissa todettu vahvaksi keinoksi kun halutaan lisää yrittäjiä jollekin alueelle. Juuassa on vain ollut kovin vähän sellaisia pienyrittäjiä, joista voisi mallia ottaa. Nyt on yksi, joka haluaa siirtää taitojaan halukkaille jatkajille.  

3.Vapaa-ajan asuminen on Suomessa yleistä. Varallisuuden lisääntyessä ovat myös asumusten sisustukseen liittyvät investoinnit kasvamassa. Sinikka Häyrisen valaisimet sopivat erinomaisesti paitsi vakituisten asuntojen, myös ja erityisesti vapaa-ajan asuntojen varustukseen.

4. Sinikka Häyrisellä on jo kokemusta ja näyttöä tieto-taidon siirtämisessä.

5. Käsityöhön perustuva valmistus ja pienet valmistusmäärät asettavat omat rajoituksensa mainittujen valaisimien markkinoinnille, mutta tällaisilla valaisimilla voisi käsittääkseni olla kysyntää myös ulkomailla, kuten Maleråsin pienestä alkanut esimerkki osoittaa.

kauppatieteen tohtori, entinen KTM:n johtajaVaasa